Broszura dla nauczycieli
Jak rosną zboża? Jak je dzielimy? Co to są produkty zbożowe? I co je wyróżnia? Jeśli szukacie inspirujących tematycznych materiałów do prowadzenia zajęć z dziećmi, zajrzyjcie do naszej broszury! To solidna porcja wiedzy na temat zbóż i produktów zbożowych oraz ich roli w codziennej diecie dziecka. Powstała przy wsparciu doświadczonych dietetyczek oraz ekspertki z zakresu uprawy zbóż.
Znajdziecie w niej scenariusze gotowych zajęć dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym oraz garść przydatnych informacji, które mogą posłużyć w edukowaniu i kształtowaniu właściwych postaw żywieniowych. A materiały graficzne pozwolą uczestnikom lepiej sobie wyobrazić opisywane zjawiska.
Mamy nadzieję, że zebrane scenariusze uatrakcyjnią prowadzenie lekcji, a przy tym zwiększą zaangażowanie dzieci w ich udział i poszerzą ich wiedzę na temat polskich zbóż i produktów zbożowych.
Poradnik dla rodziców
Jeśli często zastanawiasz się, co powinno się znaleźć w codziennym jadłospisie Twojego dziecka, a utrzymanie zasad prawidłowego odżywiania stanowi nie lada wyzwanie, zajrzyj do naszego poradnika. Pobierz nasz materiał, z którego dowiesz się, jak powinna wyglądać odpowiednio zbilansowana dieta małego dziecka i jak ważną pozycję w nim zajmują zboża i produkty zbożowe, będące źródłem wszystkich ważnych mikro- i makroelementów.
W poradniku, który powstał przy wsparciu doświadczonych ekspertek, znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania na temat roli produktów zbożowych w dziecięcej diecie. Dowiesz się, jak przekonać pociechę do ich jedzenia, a także, w jaki sposób podawać je i przygotowywać, by zachowały walory odżywcze.
Broszura edukacyjna
Odkryj tajniki zdrowej diety dla dzieci! Pobierz naszą broszurę i dowiedz się, jak zbudować jadłospis, który zapewni dziecku nie tylko pełnowartościowe pożywienie, ale także radość z jedzenia. Poznaj sprawdzone strategie żywieniowe, które wpłyną korzystnie na zdrowie fizyczne, emocjonalne i intelektualne malucha.
Poznaj zalety pełnoziarnistych produktów zbożowych, takich jak pszenica, owies, żyto czy jęczmień. Dzięki naszym praktycznym wskazówkom wybierzesz najlepsze dla dziecka, unikając przetworzonych produktów na rzecz naturalnych i bogatych w wartości odżywcze.
Organizatorem kampanii promocyjno-edukacyjnej „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.