Produkty zbożowe stanowią bardzo ważny element jadłospisu dziecka oraz dorosłego. W prawidłowo zbilansowanej diecie powinny się znaleźć produkty zbożowe z pełnego przemiału, będące głównym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego.
Niestety spożycie produktów zbożowych w Polsce maleje od lat. Z badań przeprowadzonych na zlecenie Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, inicjatora kampanii, wynika, że zdecydowana większość ankietowanych Polaków lubi produkty zbożowe, jednak aż co piąty z nich rozważyłby ich eliminację z diety!
Tymczasem produkty zbożowe zajmują jedną z głównych pozycji w Zaleceniach Zdrowego Żywienia (tzw. Talerz Zdrowia), opracowanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH. Zgodnie z rekomendacjami produkty zbożowe (pieczywo, kasze, makarony, płatki) powinny zajmować ¼ talerza, podobnie jak produkty będące źródłem białka (nabiał, mięso, ryby), natomiast pozostałą połowę talerza mają stanowić warzywa i owoce (z przewagą warzyw).
Według zaleceń, codziennie powinno się jeść przynajmniej 3 porcje (90 g) produktów zbożowych pełnoziarnistych (czyli z przemiału całego ziarna), takich jak kasze, ciemne pieczywo czy razowy makaron. I to właśnie one powinny być głównym źródłem węglowodanów złożonych w diecie (pokrywając przynajmniej 50-60% dostarczanej w ciągu dnia energii), a jednocześnie dostarczać istotnego dla prawidłowej pracy układu pokarmowego błonnika.